2017-06-04 20:32Pressmeddelande

2017 års djurskyddspris till 6-klassare som uppfunnit ett igelkottsskydd till robotgräsklippare

null

Idag fyller Djurskyddet Sverige 120 år. Detta firades på Stockholms centralstation med tårta och olika programpunkter. En av dessa var utdelningen av 2017 år djurskyddspris som tilldelas en person eller grupp som gjort särskilda insatser för djuren. Priset, som är på 10 000 kronor, tilldelas i år klass 6 på Margarethaskolan i Knivsta för deras uppfinning som ska rädda igelkottar från att skadas av robotgräsklippare.

Så här lyder prismotiveringen:
"Barnen har på ett bra sätt uppmärksammat ett viktigt djurskyddsproblem och genom sin kreativitet hittat en bra lösning. Barnen på Margarethaskolan är goda ambassadörer för ett empatiskt synsätt på djur och vi vill därför, förutom prissumman på 10 000 kronor, ge hela skolan en gratis utbildning i vårt värdegrundsmaterial REDE där barnen i klass 6 får vara ambassadörer."

Uppfinningen heter ”Hedgehogsaver”, alltså Igelkottsräddare. Den består av en reglerbar plastremsa som fästs längst fram på robotgräsklipparen.
Först tänkte vi ha en plog som plogade bort alla igelkottar men det gick inte. Med skärmen hindras igelkottarna från att fastna under gräsklipparen, och den gör även så att gräsklipparen byter riktning när den krockar med en igelkott, berättade Samuel Aronsson, 12 år.– Vi provade oss fram med mössor som fick föreställa igelkottar, och så testade vi att sätta på olika skydd på en trasig robotgräsklipparen. Till slut kom vi fram till att detta fungerade bäst, sa Viktor Lundquist, 13 år.

Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt