2011-10-21 14:19Pressmeddelande

Arla bör kontrollera att korna får bete

null

Arla köper mjölken trots att korna inte fått bete. Nu kräver Djurskyddet Sverige att Arla ska ha egna kontroller.
-Man kan inte marknadsföra bregottidyllen och sedan stänga in korna hela sommaren, säger Sven Stenson ordförande i Djurskyddet Sverige.

Länsstyrelsen i Kalmar har inventerat om korna har fått bete under sommaren. Nu riskerar tre arlamjölkbönder åtal för att inte ha släppt ut sina kor. Arla har under hela denna period köpt mjölk från dessa producenter.
-Vi anser att Arla ska ha ett eget kontrollprogram som kan säkerställa att kossorna har det så bra som i reklamen de marknadsför sig med, säger Sven Stenson.

Kontrollprogrammet ska vara ett komplement till Länsstyrelsens inspektioner och vara en blåslampa på bönderna så att de följer lagens krav på bete anser organisationen.

-Det är dåligt av Arla att inte ta mer ansvar för produktionen. Det finns flera exempel på andra företag inom livsmedelsbranschen som själva säkerställer att djuren har det bra. Detta är inte bara ett svek mot kossorna det är också att lura konsumenten, säger Sven Stenson.

 


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt