2016-10-03 14:17Pressmeddelande

Djurens dag – 1771 dagar utan en ny djurskyddslag

null

Den 4 oktober har på senare år blivit mest känd som Kanelbullens dag. Men 4 oktober är också Djurens Dag och firas världen över till minne av djurens skyddshelgon, Franciskus av Assisis. Vi trodde att vi i år skulle kunna fira Djurens dag med ett förslag från regeringen till ny djurskyddslag. Men istället har regeringen meddelat att propositionen återigen skjuts fram. Den 28 november 2011 överlämnade utredare Eva Eriksson ett förslag till ny djurskyddslag till dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Det är idag 1771 dagar sedan.

- Sverige har inte längre världens bästa djurskyddslag. Den nuvarande djurskyddslagen tillkom som en present till Astrid Lindgren 1987 och antogs året efter, 1988. Det var då världens bästa. Men ju längre den nya djurskyddslagen dröjer ju mer faller Sverige på rankingen över länderna med starkast djurskydd då andra länder antagit nya starkare lagar under dom snart 30 år som gått, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare

Många av djurskyddsproblemen som finns i Sverige skulle kunna lösas med en ny, stark djurskyddslag.

- Vårt mest omfattande djurskyddsproblem är alla hemlösa katter. Uppskattningsvis finns ca 100.000 katter som saknar hem. Dessa saknar helt skydd i nuvarande djurskyddslag. Utredarens förslag om obligatorisk ID-märkning, uttryckligt förbud mot att överge djur, krav på ägare att kontrollera reproduktionen samt en 16-årsgräns för att få vara juridisk djurägare tror vi skulle bidra till att minska problemen med hemlösa katter. Våra lokalföreningar gör ett stort arbete med att hitta hem till många av dessa katter och att lagändringarna behövs är inte bara vår uppfattning utan den stöds även av personal inom länsstyrelser och polisen som arbetar med dessa ärenden, säger Åsa Hagelstedt

Även andra djur behöver få ett starkare skydd i lagen. Djurskyddet Sverige vill se ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, stopp för uppbundna kor och hästar, att minkar inte ska få hållas i burar. Vi anser också att tillämpningen av djurskyddslagen måste skärpas och brott mot djur måste tas på större allvar.

Vi uppmanar därför regeringen att skyndsamt lägga fram ett förslag till ny djurskyddslag så att Sverige återigen kan få världens bästa djurskyddslag!

Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt