2016-05-16 15:45Pressmeddelande

Djurskyddet startar kampanj för #allakatter

null

I Sverige finns uppskattningsvis 100.000 hemlösa katter, vilket måste räknas som ett av våra största djurskyddsproblem.

Många katter föds oönskade till följd av att katter inte kastreras och går fritt ute. En del av dessa lämnas helt utan tillsyn och ibland är den tidigare ägaren så grym att hen lämnar sin dräktiga katt eller en hona med kattungar i soptunnor, i skogen eller i bästa fall i en kartong utanför ett djurhem.

Andra katter är önskade och älskade, men går vilse. Och när katterna saknar ID-märkning är det svårt för katten och ägaren att återfinna varandra även om katten hittas.

Många av våra lokalföreningar tar hand om hemlösa katter och hittar nya kärleksfulla för-alltid-hem till dessa katter. Flera andra föreningar jobbar också för att hjälpa katterna. Men trots tusentals personer som jobbar helt ideellt för att hjälpa katterna så räcker vi inte till, säger Åsa Hagelstedt generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

För att förebygga problemet med hemlösa katter måste kattens status höjas. Katter är fantastiska djur som förtjänar kärlek och trygghet. Att en katt kan leva utomhus och hitta mat och överleva är en myt. Många hemlösa eller bortsprungna katter fryser eller svälter ihjäl.

I september har regeringen aviserat att ett nytt förslag till djurskyddslag ska presenteras. Vi kräver att även katterna skyddas i lagen och att politikerna tar sin del av det etiska och ekonomiska ansvaret och inte fortsätter att lägga över detta helt på oss ideella organisationer, säger Åsa Hagelstedt.

Djurskyddet Sverige startar därför idag en kampanj under namnet Alla katter, #allakatter på sociala medier. Vi genomför en namninsamling för att visa att stödet för katterna är stort och att vi är många som anser att:

Alla katter:

- förtjänar ett hem

- behöver mat, värme och omvårdnad

- ska födas efterlängtade

Därför kräver vi:

* Obligatorisk ID-märkning och registrering.
Den som har hund måste ID-märka och registrera hunden i Jordbruksverkets register. Samma sak vill vi ska gälla katter. En bortsprungen hund kommer nästan alltid tillbaks till ägaren inom en timme, en bortsprungen katt kan vara borta för alltid.

* Obligatorisk kastrering för utekatter
Alltför många katter föds oönskade och katthonor överges ofta när hon blivit dräktig. Därför vill vi att alla katter som hålls ute tvingas vara kastrerade eller ges p-piller. Enbart planerade och önskade kattungar ska behöva födas och katthonor ska skonas från att behöva vara dräktiga många gånger under sitt liv.

* Tydligare ägarkrav, inklusive 16-års gräns
Att vara ägare till ett djur är ett stort ansvar. Det vill vi ska synas även i lagen. En ägare ska kunna ställas till svars för djur som inte behandlas väl. Därför vill vi se en 16-års gräns som minimiålder för att juridiskt vara ägare till ett djur.

* Förbud att överge djur
Idag finns ingen tydlig lagtext som uttryckligen förbjuder människor att överge djur. Det borde självklart vara förbjudet och straffbart.

Alla dessa krav fanns med i det förslag som utredaren Eva Eriksson lade fram 2011, den utredning som ligger till grund för det nya lagförslaget. Det är alltså bara för regeringen att se till att katterna inte glöms bort i den nya lagen. Vårt vanligaste husdjur ska självklart skyddas i lagen i ett land som vill kunna vara stolta över vårt djurskydd! avslutar Åsa Hagelstedt

På fredag den 20 maj kl.14 kommer representanter att finnas på plats utanför riksdagen för att uppmärksamma politiker och allmänhet på våra krav.

Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt