2011-12-29 13:41Pressmeddelande

Djurskyddet Sverige: Förbjud fyrverkerier för privatpersoner!

null

Kring nyår smälls massor av raketer runt om i landet. Förutom ett antal människor som varje år skadas av fyrverkerierna drabbas många djur som skräms av ljudet. Både hundar, hästar och andra ljud reagerar ofta med stor rädsla vilket kan leda till panik hos djuren. För att minska smällandet vill Djurskyddet Sverige att privatpersonen förbjuds från att använda fyrverkerier:

Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten, samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet. Det är dagens oförutsägbara smällande som orsakar de största problemen, säger Johan Beck-Friis, leg. veterinär och styrelseledamot för Djurskyddet Sverige.

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare i Sverige. Det är däremot tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller. Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen.

- Falkenberg är ett exempel på en kommun där det krävs polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier, det är mycket positivt och borde gälla över hela landet, säger Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Butiker har också ett stort ansvar. Hittills har en stor butikskedja, Ica Maxi, beslutat att inte sälja pyroteknik av hänsyn till djuren. En av deras butiker, Ica Maxi i Häggvik, har en stor vepa som förklarar varför man inte säljer fyrverkerier och på den finns Djurskyddet Sverige med. En bild på denna vepa cirkulerar just nu på facebook och har delats över 5.000 gånger och fått mycket positiv uppmärksamhet.

Nu väntar vi på att fler butikskedjor tar efter Ica Maxi och tar bort fyrverkerierna! säger Åsa Hagelstedt


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt