2013-02-28 14:33Pressmeddelande

Djurskyddet Sverige och Sveriges konsumenter anmäler Bregottreklamen för vilseledande marknadsföring

null

I Bregotts reklamfilmer skiner alltid solen. Och glada kor betar grönt, friskt gräs. Men i verkligheten finns starka kommersiella krafter som vill ta bort lagkravet på bete för alla kor och nya regler har öppnat upp för kortare betestider. Flera mjölkbönder har också kritiserats av länsstyrelsernas kontrollanter för att man fuskar med betesrättigheterna för korna.

Den senaste reklamfilmen är särskilt missvisande och därför anmäler vi och Sveriges Konsumenter den nu till Konsumentverket för vilseledande markandsföring. I reklamfilmen ”Kvalitetskontroll i Bregottfabriken” visas en kalv som diar en ko. Detta ger en direkt missvisande bild eftersom kalven normalt tas från kon redan en dag efter kalvningen. Dessutom omfattas inte kalvar under 6 månader av beteskravet och därför ser du sällan så små kalvar ute i hagarna. Arla använder sig heller inte bara av svensk mjölk och om mjölkråvaran i Bregottpaketet kommer från dansk mjölk finns ingen som helst garanti för att mjölkkorna har vistats på bete.

Kor som får beta mår mycket bättre än kor som bara hålls inomhus. Sommarbete ger både medicinska och psykologiska hälsoeffekter för korna. Genom att vistas ute på sommaren vet vi att korna får friskare ben och leder, lättare kalvningar och att klövsjukdomarna minskar. Utomhus får de också längre tid att äta, mer stimulans av ljud, ljus och lukter och dessutom flera sociala kontakter med andra kor.

- Glada kor på grönbete är en unik svensk företeelse som vi vill slå vakt om. Vi vill med andra ord ha det som i Bregottreklamen, frågan är hur Arla vill ha det? säger Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare på Djurskyddet Sverige

.

 


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt