2010-05-23 11:44Pressmeddelande

Djurskyddspris och hedersomnämnande till Ängavallen och Fjällräven

null

Ängavallen fick under lördagskvällen motta Djurskyddet Sveriges Djurskyddspris 2010 medan Fjällräven fick ett hedersomnämnande.

Det var en stolt och glad Rolf-Axel Nordström som tog emot årets djurskyddspris för sitt lantbruk Ängavallen som drivs på ett naturligt, ekologiskt vis i samklang med djuren.

- Det handlar om respekt för djuret, från det att det föds tills det avslutar sina dagar, säger han.

Rolf Axel Nordström är en föregångare, som allt sedan 1970 - talet konsekvent utvecklat djurhållningskoncept på sin gård Ängavallen, som är i linje med god djuromsorg, med stor hänsyn till djurens krav på naturligt beteende och som också innebär ett bidrag till att bevara gamla svenska husdjursraser. I grunden finns en respekt och kärlek till djur. Trots motgångar har Rolf Axel Nordström fortsatt att utveckla sin verksamhet med en extensiv och ekologisk djurhållning. Djuren får vistas utomhus, får ekologiskt foder och raser som Rödkulla och skogsfår används för att producera lamm- kalv- och nötkött.

Fjällräven fick ett hedersomnämnande för att de efter förra årets dunskandal har infört en trovärdig egenkontroll av hela dunprocessen från fågelfarm till färdig produkt.

- Det är ett sätt för oss att känna oss tillfreds med hela dunprocessen, som vi följer upp kontinuerligt genom personliga besök på våra farmer i Kina, säger Tobias Rantzén från Fjällräven.

Representanter från Fjällräven och externa rådgivare har genomfört flera resor till Kina för att kartlägga hela dunkedjan på plats. Detta resulterade i skärpta kontrollrutiner i form av plomberade säckar med dun från fågelslakterierna till dunfinisherare och separat hantering av Fjällrävens dun i alla processteg fram till slutlig produkt. De nya rutinerna garanterar att enbart dun från slaktade fåglar används i kläder och andra varor från Fjällräven. Under processen förbättrades dessutom djurskyddet för de gäss vars dun går till företagets produktion.


För mer information kontakta:

Djurskyddets kansli på tel. 0760-837 793

eller Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, 0707-55 88 05


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt