2011-04-09 23:28Pressmeddelande

Djurskyddspris och hedersomnämnande utdelat till Carin Götblad och Sofis Mode

null

Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2011 går till Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm. Hedersomnämnandet går till Nina Johansson, webbredaktör på Sofis Mode.

– Tack vare Carin Götblad finns nu äntligen djurpoliser i Sverige. En grupp poliser i Stockholm har numera särskilt ansvar och kompetens för ärenden gällande djur, säger Sven Stenson, förbundsordförande, Djurskyddet Sverige.

Priset, 10 000 kronor och ett diplom, delades ut vid Djurskyddet Sveriges föreningsdagar som hölls i Bergshamra i Solna under helgen. Carin Götblad valde att skänka prissumman till organisationer i Stockholm som omplacerar hundar, katter och marsvin.

Vilken uppmuntran, det här var jätteroligt, säger hon.

Att brott mot djur inte tas på allvar har Djurskyddet Sverige vid flera gånger påtalat. Den genomgång som Tidningen Djurskyddet gjorde i höstas visar tydligt att många av brotten inte leder till åtal och i de fall åtal väcks yrkar åklagaren sällan på höga straff.  Genom att polisen nu utser särskilda djurpoliser visar man att brott mot djur kommer att tas på större allvar.

Polismyndigheterna i både Göteborg och Malmö tittar nu på hur Stockholm gjort och planerar att inrätta egna djurpoliser. Inom tio år är djurpoliser förhoppningsvis en verklighet i hela landet.

Carin Götblad är hjärtat och hjärnan bakom djurpolisen. Hennes engagemang för djur och vikten av att polisen beivrar brott mot djur har gjort att hon drivit igenom denna nya organisation, trots att motstånd funnits, säger Sven Stenson.

På tisdag invigs den nya djurpolisen i Stockholm, vilket innebär att samtliga åtta distrikt i Stockholm kommer att ha djurpolis som samordnas av en central enhet. Djurpolisen kommer bland annat att utrustas med specialjeepar med texten Djurpolis.

Polisen kommer att bli mycket bättre och snabbare på att utreda brott mot djur, säger Carin Götblad, som också tycker att straffen för brott mot djur är alldeles för låga.

Djurskyddet Sveriges hedersomnämnande 2011 gick till Nina Johansson på Sofis Mode, Aftonbladet, för sitt arbete mot pälskläder från farmfödda djur.

Uppfödningen av blåräv, mink och chinchillor innebär ett stort lidande för djuren då de tvingas leva i trånga burar utan möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Pälsnäringen har tillsammans med stora delar av modebranschen åter lyckats göra päls till mode och få unga människor att betala dyrt för att bära mössor, jackor och västar med pälsdelar.

Därför är det mycket positivt att Sofis Mode, som är en viktig trendguide för många människor, så tydligt tagit ställning mot äkta päls och istället förespråkar syntetisk päls eller andra kläder, säger Sven Stenson.

För mer information kontakta:

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, tfn: 070-755 88 05


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt