2010-10-01 07:00Pressmeddelande

Firar Djurens dag med fokus på barns empati

null

Det finns ett starkt samband mellan människors empatiska förmåga och hur man behandlar både djur och människor. Flera rapporter visar att djurmisshandeln ökar och i oroväckande många fall är misshandeln utförd av barn. Därför väljer Djurskyddet Sverige att fokusera på barns empatiska förmåga på Djurens dag.

Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen har i projekt REDE (respekt, empati, djur, etik) gemensamt tagit fram ett skolmaterial som riktar sig till elever i åldern sex till elva år, med målet att utveckla barns empatiska förmåga och respektfulla synsätt gentemot djur och natur. Den 4 oktober bjuder REDE in till en spännande dag på Skansen där skolbarn från hela Stockholm får prova på att göra REDE-övningar och lära sig mer om våra just nu hett debatterade rovdjur.

Klimatet i samhället blir allt tuffare och vi vill bygga en förändring från grunden och därför har vi tagit fram detta material där barnen får lära sig att se och förstå andras känslor redan i ett tidigt stadium, säger Sarah Vikslund, projektledare för REDE.

Intresset för att delta på REDEs Djurens dag är stort. Cirka 300 barn är anmälda.

Vi är mycket oroade över det djurplågeri som förekommer runt om i landet och vill vara med och bidra till en minskning. Då är REDE en bra början och vi hoppas att både lärarna och barnen som kommer för att fira Djurens dag med oss ska få upp ögonen för dessa viktiga frågor,
säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Läs mer om REDE på www.rede.se

För mer information kontakta:

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, 0707-55 88 05

Sarah Vikslund, projektledare för REDE, 08-688 28 35


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt