2015-04-25 22:53Pressmeddelande

Föreningen VOOV får Djurskyddet Sveriges djurskyddspris

null

Föreningen VOOV, Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, hjälper våldsutsatta människors djur genom skyddade jourhem. För detta arbete fick VOOV ta emot Djurskyddet Sveriges djurskyddspris vid organisationens nationella samling i helgen.

Att djur används som ett maktmedel i våldsamma relationer är inget som myndigheter tar hänsyn till. När våldsutsatta och hotade personer, oftast kvinnor, erbjuds skyddade boende är djur inte tillåtna att ta med. Detta innebär ofta att den våldsutsatta antingen inte vågar lämna hemmet eller att djuren faktiskt utsätts för våld. VOOV erbjuder skydd för dessa djur på motsvarande sätt som kvinnojourer erbjuder våldsutsatta kvinnor skydd. För detta tilldelas VOOV Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2015.

I år delades priset ut från Utters och Zulans fond, en fond som bildades till minne av polishästen Utter och polishunden Zulan som gjorde stora insatser både i polisiära insatser samt som PR för djur som används i offentlig tjänst.

– Det arbete som VOOV utför gör stor skillnad både genom att fysiskt rädda djur som annars riskerar att utsättas för våld, samt möjliggör för djurens ägare att söka det skydd hon behöver. För detta är VOOV en mycket värdig mottagare av priset och pengarna från Utters och Zulans fond, sa Linda Maria Vonstad när hon överlämnade priset under lördagkvällen.

Nathalie Nordén från VOOV:s förbundsstyrelse tog emot priset.

– Vi i VOOV känner oss mycket glada över att få detta fina pris! Vi är numera ett riksförbund som finns på allt fler orter i Sverige och vi hoppas kunna växa ytterligare – för behovet att skydda djur som utsätts för våld och som används som maktmedel för att tvinga personer att stanna hos våldsverkare är tyvärr stort, sa Nathalie Nordén när hon tog emot ett diplom och en check på 10 770kr.

Motiveringen till priset lyder:
Djurskyddet Sveriges djurskyddspris delas 2015 ut ur Utters och Zulans minnesfond. Utter och Zulan var en polishäst och en polishund och deras förare valde att fondera medel för utdelning till personer som gör betydande djurskyddsinsatser.

Årets pristagare är organisationen VOOV, Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, och drivs av veterinärer och veterinärstudenter runt om i landet. Organisationen hjälper våldsutsatta människors djur och tar hand om dessa i skyddade boenden i akuta lägen.

Djur är ofta en bortglömd brottsoffergrupp och våld mot djur eller hot om våld mot djur kan även göra att en våldsutsatt inte vågar söka hjälp då djuren inte får följa med till skyddade boenden för människor. Det arbete som VOOV utför är därför oerhört viktigt både för djurens skull och för deras ägare.

VOOV har inte bara gjort skillnad för en stor grupp djur och människor utan har även bidragit till att lyfta frågan om djur som brottsoffer i samhällsdebatten. VOOV drivs helt ideellt och förtjänar stöd och uppmuntran. Vi är därför mycket glada att kunna dela ut vårt djurskyddspris till VOOV.

För mer information kontakta:
Linda Maria Vonstad, förbundsordförande
lindamaria.vonstad@djurskyddet.se
072-858 72 05

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare
asa.hagelstedt@djurskyddet.se
070-755 88 05

Djurskyddet Sverige är med cirka 12 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt