2013-10-03 10:44Pressmeddelande

Gärna kanelbullar men tänk på djuren också!

null

Imorgon firas Djurens dag världen över. Djurskyddet Sveriges föreningar runt om i landet kommer uppmärksamma dagen genom uppropet FyrverkeriBegränsningar.


Påsk, Valborg och nyårsafton – tre av våra absolut största högtidsdagar. Men också ett litet helvete för tusen och åter tusen djur och människor som drabbas av panik eller skadas av raketer och annan pyroteknik.  Hundägaren Erik Ulén från Örebro fick nog. I februari startade han namninsamlingen FyrverkiBegränsningar som idag stöds av 250 organisationer, föreningar och företag däribland Djurskyddet Sverige. Namnlistor för uppropet har skickats ut till alla lokalföreningar och förhoppningen är att ger det många underskrifter under Djurens dag.
— Det är ett stort djurskyddsproblem med hundar som skräms av fyrverkerier och ibland tvingas ta lugnande medel. Och som det är nu är det jättesvårt att till exempel skydda din hund, eftersom man inte vet var eller när det smäller. Kanske är man ute och går på nyårsdagen då det plötsligt smäller någonstans när man inte alls är beredd, och hunden blir rädd och sliter sig, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

FyrverkeriBegränsningar vill förbjuda all försäljning av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. På sin hemsida skriver man bland annat att ”fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar – dessa kan anordna fyrverkerier, med särskilda start- och stopptider på särskilt utvalda platser”.

Fakta, Djurens dag:
Djurens dag firas den 4 oktober varje år för att få folk att få upp ögonen för djurrätt och djurskydd. Dagen instiftades 1931 av en grupp ekologer från Florens som ville uppmärksamma utrotningshotade djur. En orsak till att dagen alltid firas den 4 oktober är att det är Franciskus av Assisis helgondag. Han är bland annat djurens skyddshelgon.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt