2008-11-11 13:27Pressmeddelande

Hög tid att förbjuda sexuellt utnyttjande av djur!

I dag lyfter flera medier frågan om människor som utnyttjar djur sexuellt. Det ska till och med röra sig om en organiserad verksamhet. Utnyttjandet går dock inte att stoppa, eftersom det enligt svensk lag inte är förbjudet att ha sex med djur.

- Relationen mellan människor och djur är inte en jämbördig relation där man kommer överens om att ha sex. Det är ett klart utnyttjande från människans sida! säger Åsa Hagelstedt, förbundssekreterare på Djurskyddet Sverige

Trots att motioner lagts i riksdagen i flera år röstas dessa inte igenom. Bland annat för att jordbruksministern inte tar frågan på allvar.

- Det är inte rimligt att det måste bevisas att människan orsakat djuret fysisk skada för att det ska anses vara ett brott. Att sexuellt utnyttja ett djur är en vidrig handling som självklart borde kriminaliseras! kräver Åsa HagelstedtFör mer information
Åsa Hagelstedt, förbundssekreterare Djurskyddet Sverige 070-755 88 05


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt