2017-05-10 15:39Pressmeddelande

Katt dumpad på vårt kontor visar på behovet av en ny djurskyddslag

null

Idag lämnade någon en väska utanför vårt kontor i Hammarby Sjöstad. Det som syntes i väskan var kattmat, men när väskan lyftes in upptäckte vi en katt instängd i veckan. Utan någon lapp eller någon annan information om vem katten är och varför den dumpats utanför oss.

- Händelsen är polisanmäld men eftersom det inte är ett direkt brott att överge djur har vi inga större förhoppningar om att personen som dumpat katten kommer att lagföras, säger Åsa Hagelstedt generalsekreterare.

Katten saknade ID-märkning. Även här brister lagstiftningen. För hundar finns krav på ID-märkning och registrering vilket gör att vi har väldigt få övergivna hundar i Sverige.

2011 presenterades en utredning med ett förslag till ny djurskyddslag till dåvarande landsbygdsministern. Där finns flera förslag om skydd för hemlösa katter, bland annat obligatorisk ID-märkning och ett förbud mot att överge djur. Regeringen har ännu inte lagt en proposition om ny djurskyddslag och ryktena säger att delen om hemlösa katter kanske inte ens finns med i den proposition som regeringen aviserat ska komma i höst.

- Vi behöver lagstiftning som skydd för hemlösa katter! Att både förra och nuvarande regering på fem och ett halvt år inte lyckats få fram en proposition om ny djurskyddslag är pinsamt dåligt. Och om ryktena stämmer att hemlösa katter inte kommer att skyddas av den nya djurskyddslagen heller är det inget annat än en stor politisk skandal! säger Åsa Hagelstedt

Uppskattningar från Sveriges katthem pekar på att det finns mer än 100.000 hemlösa katter i Sverige. Djurskyddshandläggare vittnar om att övergivna katter tar väldigt mycket av deras arbetstid bland annat för att lagstiftningen är så otydlig. Inte ens djurskyddspolisen vet hur djurskyddslagen ska tillämpas för att hjälpa hemlösa katter.

- Att katter dumpas på vårt kontor är tack och lov väldigt ovanligt, men för våra lokalföreningar med djurhem är detta tyvärr vanligt. säger Åsa Hagelstedt

Katten bor nu hos Djurskyddet Kattvärnet i Haninge i väntan på ett nytt, kärleksfullt för-alltid-hem.

- Vi ideella djurskyddsorganisationer gör allt vi kan för att hjälpa djur som överges. Vad gör politikerna? avslutar Åsa Hagelstedt

Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt