I dag överlämnar representanter från Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben, Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt en namninsamling till regeringen med krav på begränsningar av privatpersoners användande av fyrverkerier. Det är sammanlagt 102 977 namn som Anders Ygemans politiska sekreterare Sara Yaztanfar får tar emot för ministerns räkning.
Namninsamlingen startades i februari 2013 under namnet FyrverkeriBegränsningar av ett antal privatpersoner som fått nog av alla skador som fyrverkerier och smällare orsakar varje år. Ganska snart slöt flera stora organisationer upp bakom kampanjen, däribland organisationerna som i dag genomför överlämningen.
– Facit efter nyårsafton 2016 visar tydligt att alltför många privatpersoner inte kan hantera fyrverkerier på ett ansvarsfullt sätt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.
Kraven i kampanjen är:
Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner.
Stoppa den i dag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.
Vi som står bakom namninsamlingen anser att fyrverkerier ska skötas organiserat av kommuner, föreningar eller andra organisationer. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start- och stopptider, på särskilt lämpliga platser. På så sätt kan man minska riskerna att någon människa kommer till skada och minska lidandet för djur och människor som upplever ångest eller annat obehag, utan att för den skull förbjuda fyrverkerier helt och hållet.
– Vi anser att det är dags nu för politikerna att via lagstiftning sätta stopp för alla dessa skador, lidande och allmänt obehag som den okontrollerade användningen av pyroteknik medför för såväl djur som människor, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.
–Varje år skräms och skadas både djur och människor av fyrverkerier. Både enskilda kommuner och branschen själva har tagit steg mot förbättring, nu vill vi att regeringen agerar och utvidgar lagstiftningen så att det blir förbjudet att försälja fyrverkerier som skrämmer, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.
Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.