2013-11-29 15:11Pressmeddelande

Namninsamling för schysst angoraull

null

Företag i Sverige som importerar och säljer produkter från angorakaniner ska ge en djurskyddsgaranti. Det kräver Djurskyddet Sverige som idag startar en namninsamling för att visa handeln hur stort stödet för en sådan garanti är.

 - Om de stora klädkedjorna sätter press på sina leverantörer kan situationen förbättras snabbt, snabbare än vad som kan ske på politisk väg, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige.

För att kunna ge en djurskyddsgaranti ska företagen själva kontrollera så att kaninuppfödarnas metoder följer svenska djurskyddskrav. Om en sådan djurskyddsgaranti inte kan ges ska leverantörer av angoraprodukter bojkottas och angoraplagg plockas bort från butikernas sortiment kräver Djurskyddet Sverige.

Flera kedjor har gått ut med att de stoppar inköpen av produkter med angoraull, bland andra Gino Tricot, Lindex, MQ och HM.
- Vi välkomnar att flera kedjor beslutat att stoppa importen av dessa produkter men vi vill att de plockar bort dem från hyllorna redan idag och stoppar beställda ordrar, säger Sven Stenson.

Med en namninsamling vill Djurskyddet Sverige sätta press på de svenska företagen.
- Det är viktigt att handeln verkligen genomför en kontroll av sina leverantörer och inte återupptar leveranserna om något år när mediestormen blåst över, säger Sven Stenson.

Djurskyddet Sverige kommer att överlämna namnlistor och krav till branschorganisationen Svensk Handel vid en uppvaktning under januari 2014.

Skriv på namninsamlingen på vår hemsida.


Djurskyddet Sverige är med cirka 12 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt