En katt förtjänar ett stabilt och långvarigt hem men i Sverige finns idag över 100 000 hemlösa katter. En orsak till detta kan vara att de som blir med katt inte förstår att det kommer med ett ansvar. Detta vill kattmatstillverkaren Mjau, i samarbete med Djurskyddet Sverige belysa genom att införa ett kattkörkort.
– Vi är så glada att vi får vara med och stötta initiativet med Kattkörkort. Djurskyddet jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat. Att bli med husdjur är ett väldigt stort beslut, därför är det riktigt bra om folk som planerar att skaffa katt faktiskt funderar en och två gånger, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.
Katten är Sveriges populäraste husdjur, och det beräknas finnas uppemot 1,5 miljoner katter i landet. Frågor som rör ID-märkning, registrering och kastrering är viktiga för att färre katter ska bli hemlösa. Dessutom krävs ett ansvarstagande från de som väljer att skaffa katt. Katter ges inte sällan bort helt gratis eller till en billig peng, och anses relativt lättskötta. Kanske skapar det en situation där blivande kattägare inte tänker på konsekvenserna, så som att en katt kan leva i 15-18 år, och behöver lika mycket tid, kärlek och omsorg som andra husdjur.
– Vi vill påminna de som står inför ett köpbeslut att tänka till en extra gång. Antalet hemlösa katter i Sverige minskar inte och det problemet behöver vi jobba brett med. Genom detta initiativ vill vi sätta fokus på ansvaret man har som nybliven kattägare. Det är egentligen helt otroligt att det fortfarande ges bort kattungar gratis! Katter är faktiskt ingen slit och släng-grej, det är ett liv som behöver kärlek, säger Anna Lindblad, brand manager på Mjau.
För att belysa att kattägande kommer med ansvar, lanserar kattmatstillverkaren Mjau ett körkort för de som funderar på att skaffa katt. Kattkörkortet får man genom att genomföra ett test som görs på nätet. Förutom att Mjau därmed hoppas att fler kattägare tar mer ansvar, så skänker kattmatstillverkaren även en Tetra Pak-förpackning med kattmat till hemlösa katter för varje genomfört test.
– Vi samarbetar redan med flera olika katthem, ifjol skänkte vi 7 ton kattmat till hemlösa katter. Eldsjälarna som kämpar för kattens status och välmående ute i landet är helt fantastiska! Därför känns det självklart att binda ihop kattkörkortet med ett stöd till dem, säger Anna Lindblad.
Checklista för blivande kattägare:
1. Tänk framåt!
En katt lever förhoppningsvis i många år. En fråga du bör ställa dig är hur ditt liv ser ut om 15 år? Kommer det fortfarande passa att ha en kisse i hemmet då?
2. Hur bor du?
Katter är nyfikna och busiga. Din fina soffa kan plötsligt bli en klösbräda och gardinerna en klätterställning. Giftiga krukväxter och och lösa elsladdar är dessutom riktiga kattfällor, som genast måste väck. Är du inte beredd att göra förändringar i ditt hem? I sådant fall kanske det inte är läge att bli med katt.
3. Ekonomi
Även om en katt inte sällan är billig i inköp så tänk på att det kostar pengar att ha katt. Plånboken måste ha råd med mat, kattsand, leksaker, klösbräda, transportbur, försäkrings- och vaccinationskostnader. Man brukar räkna med att en katt kostar minst 1500-2500 kronor om året. Ta en titt på din ekonomi och se om den klarar av det.
4. Tid
En katt behöver, precis som en hund, både tillsyn och omvårdnad. Det är bra att se om du har människor i din närhet som kan tänka sig att hjälpa till med din katt när du exempelvis är på semester.
5. Rätt katt för dig
Det finns många hemlösa katter som är i behov av ett tryggt hem. Finns det något katthem i närheten där du bor? Att adoptera en katt utan hem är en god gärning. Och om du är sugen på den sötaste kattungen på Blocket kanske du ska fråga dig om du har rätt syfte med ditt blivande husdjur. Kattungen blir faktiskt stor, väldigt snabbt.
För mer information kontakta:
Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
asa.hagelstedt@djurskyddet.se
0707 55 88 05
eller
Anna Lindblad, Brand Manager - Mjau Kattmat
anna.lindblad@doggy.se
0725 64 08 92
Djurskyddet Sverige är med cirka 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.
Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.