2022-11-18 17:36Pressmeddelande

Ny domstolsseger för norska hundar

Foto Izabelly Marques, UnsplashFoto Izabelly Marques, Unsplash

Idag kom domen från den norska hovrätten om avel på sjuka hundar. Domen fastställer att det är förbjudet avla på cavalier king charles spaniel i Norge. Detta av djurskyddsskäl. 

"En seger för hundarna i Norge. Nu måste vi få stopp på avel av sjuka hundar även i Sverige", säger Åsa Hagelstedt, generalsekretare för Djurskyddet Sverige.

I våras fick Dyrebeskyttelsen Norge rätt av Oslo Tingrett när de stämde den norska kennelklubben, NKK, två rasklubbar och uppfödare inom raserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel för brott mot den norska avelsparagrafen i djurskyddslagen 
Oslo Tingrett slog fast att det inte kan tillåtas att fortsätta avla på dessa raser av djurskyddsskäl. Anlagen för ett antal ärftliga sjukdomar är så spridda att det inte går att få fram friska hundar inom dessa raser längre. 
 
Domen överklagades av NKK till Borgarting lagmannsrett i Oslo, vilket motsvarar svensk hovrätt. Dagens dom gav djurskyddsorganisationen helt rätt när det gäller cavalier king charles spaniel.

– Risken för att föra vidare smärtsamma, neurologiska sjukdomar gör att aveln inte är laglig, enligt domen. Sjukdomarna har ett starkt samband med av avel för ett visst utseende, det vill säga hur människor genom avel vill att cavalieren ska se ut. Rätten slog fast att bevarandet av exteriöra drag inte kan anses försvara aveln, säger Emma Brunberg, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige. 

För engelsk bulldogg ansåg inte rätten att bevisen är lika starka, utan att det fortfarande finns möjlighet att testa hundar och använda hundar utan allvarliga kliniska symptom i avel. Därmed går man emot den tidigare domen i tingsrätten.

- Även den engelska bulldoggen har stora sjukdomsproblem som omedelbart behöver rättas till och såklart hade vi önskat att tingsrättens dom fastställdes även för dessa , säger Emma Brunberg.

- Nu är det dags att Sverige ser till att följa vår djurskyddslag som tydligt säger att avel inte får ske om djuren riskerar att bli sjuka! säger Åsa Hagelstedt

 

 


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina över 10 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Målsättning Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Partipolitiskt obunden Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt
Emma Brunberg
Sakkunnig
Emma Brunberg