2025-05-15 05:30Pressmeddelande

Öppet brev till Jordbruksverket: Reglerna är fler – men de hemlösa katterna blir inte färre

Kattmamma tillsammans med unge.Djurskyddet Sveriges föreningar uppmanar Jordbruksverket att ta sitt ansvar och säkerställa att lagstiftningen faktiskt efterlevs - för katternas skull. Foto: iStock.

”Vi uppmanar Jordbruksverket att ta ansvar för de hemlösa katterna i Sverige! Vi kan som ideella föreningar inte ta emot alla de katter som finns därute och det gör oss ont varje gång vi tvingas neka. Ni behöver se över reglerna igen eftersom det är tydligt att de inte fungerar.” Det skriver 31 av Djurskyddet Sveriges föreningar i ett öppet brev till Jordbruksverket.

Majoriteten av Djurskyddet Sveriges föreningar arbetar med att hjälpa hemlösa katter att hitta nya hem. Varje år omhändertar föreningarna ungefär 2500 katter – katter som troligtvis annars hade frusit ihjäl, svultit ihjäl eller avlivats.

Trots en ny lag om obligatorisk id-märkning och registrering av katter och förskrifter som säger att katter ska förhindras att föröka sig oplanerat, fortsätter katter att överges och oönskade kattungar fortsätter att födas.

Vi ideella föreningar gör ett enormt arbete för att hantera det allvarliga djurskydds- och samhällsproblem som hemlösa katter utgör. Det är inte Länsstyrelsen eller Jordbruksverket som tar det praktiska ansvaret – det gör vi. Vi är därför djupt besvikna över att myndigheterna inte ser till att lagstiftningen efterlevs, vilket är den del av arbetet som vi saknar befogenhet att utföra, säger Karin Sundgren, ordförande i Djurskyddet Norra Halland.

Djurskyddet Sveriges föreningar kräver nu handling och uppmanar Jordbruksverket och andra ansvariga myndigheter att ta sitt ansvar och säkerställa att lagstiftningen faktiskt efterlevs. Endast med skärpta krav och tydlig tillsyn kan vi tillsammans skapa en långsiktig lösning och ge Sveriges katter den trygghet de förtjänar. 

Öppet brev till Jordbruksverket:

Reglerna är fler – men de hemlösa katterna blir inte färre

Sedan 2023 ska katter enligt lag id-märkas och registreras. Vi hade kämpat länge för att detta skulle bli verklighet och kände oss enormt stolta när Riksdagen röstade igenom förslaget. Men nu visar det sig att Länsstyrelserna inte ens kontrollerar om lagen efterlevs, något som Tidningen Djurskyddet var först att rapportera om.

Vi var även väldigt hoppfulla när nya föreskrifter infördes år 2020, som gjorde gällande att katter ska förhindras att föröka sig oplanerat, överdrivet och oönskat. Det finns också föreskrifter som säger att om katter ska användas i avel ska båda föräldradjuren ska vara friska, ha god mentalitet och inte riskera att nedärva sjukdomar till kattungarna. Det betyder i realiteten att man inte ska släppa ut en fertil katt, även om den är frisk, för då har man inte kännedom om vilka parningar som sker. Detta har vår riksorganisation Djurskyddet Sverige påpekat för Jordbruksverket. Jordbruksverket har svarat att om reglerna inte visar sig uppnå vad de önskat eller om det får konsekvenser de inte räknat med kommer de att se över detta framöver.

Nu är det hög tid att se över reglerna. För de fungerar inte!

Under det senaste året har våra föreningar tagit emot ett ökat antal dräktiga honkatter och kattungar. Vi ser ingen som helst minskning av antalet hemlösa katter och antalet dräktiga hemlösa honor är större än tidigare. Det händer att folk ringer till oss och berättar att de kontaktat länsstyrelsen och gjort anmälningar där kattägare släpper ut sina fertila katter och låter dem bli dräktiga. Enligt länsstyrelsen är detta acceptabelt och inget man gör något åt såvida det inte handlar om ett väldigt stort antal katter. Men det är ju inte så det står i föreskrifterna!

Vi uppmanar Jordbruksverket att ta ansvar för de hemlösa katterna i Sverige! Vi kan som ideella föreningar inte ta emot alla de katter som finns därute och det gör oss ont varje gång vi tvingas neka. Ni behöver se över reglerna igen eftersom det är tydligt att de inte fungerar. Inga okastrerade katter ska få gå ut!

Gällande lagen om märkning och registrering så är det hög tid att myndigheterna börjar använda den. Jordbruksverket behöver vara tydliga med att det är länsstyrelsernas ansvar att kontrollera om katter är märkta och registrerade och länsstyrelserna måste ställa krav på kattägarna.

Karin Sundgren, ordförande Djurskyddet Norra Halland
Maja Arvidsson ordförande Djurskyddet Vilsna tassar Hällefors
Caroline Östling, ordförande Djurskyddet Jämtland
Kerstin Linde, ordförande Djurskyddet Karlshamn
Marie Östlund, ordförande Djurskyddet Åsele
Gabrielle Rosendahl, ordförande Djurskyddet Västerbotten
Ewa-Britt Gerhardsson, ordförande Djurskyddet Ådalen
Csaba Urbaniczky, ordförande Djurskyddet Kattfoten Halmstad
Nanette Nygårds, ordförande Djurskyddet Dalarna
Eva Norberg, ordförande Djurskyddet Sundsvall
Kenneth Andersson, ordförande Djurskyddet Kristinehamn
Kristin Borggren, ordförande Djurskyddet Flyingebygden
Marie Persson, ordförande Djurskyddet Mälartassen Köping
Lena Jonsson, ordförande Djurskyddet Härnösand
Rose-Marie Engstig, vice ordförande Djurskyddet Säffle-Åmål
Carina Nygren-Edlund, ordförande Djurskyddet Kalmar
Anna-Karin Nyman, ordförande Djurskyddet Borås
Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg
Linnéa Stjernberg, ordförande Djurskyddet Stockholm Norrort
Helen Rydstedt, ordförande Djurskyddet Kattvärnet Haninge
Elin Yngvesson, ordförande Djurskyddet Fiahemmet Norrköping
Lars Holmberg, ordförande Djurskyddet Djurvännerna Stockholm
Karoline Bergström, ordförande Djurskyddet Örnsköldsvik
Jane Andersen, ordförande Djurskyddet DOSO
Maria Larsson, ordförande Djurskyddet Bollnäs-Ovanåker
Cecilia Sundholm, ordförande Djurskyddet Karlstad
Birgitta Mellin, ordförande Djurskyddet Bill & Bull Söderhamn
Boel Olsson, ordförande Djurskyddet Landskrona
Ann Sigvardsson, ordförande Djurskyddet Eksjö
Liselott Eriksson, ordförande Djurskyddet Västervik
Bo Larsson, ordförande Djurskyddet Sigfrid Växjö



Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina drygt 11 500 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt