2012-02-01 16:34Pressmeddelande

Över 11 000 vill ha märkt kött

null

Märk kött som kommer från djur som slaktats utan bedövning. Det tycker över elvatusen konsumenter som skrivit på Djurskyddet Sveriges namninsamling som idag lämnades över till landsbygdminister Eskil Erlandsson.

Ett djur som slaktas utan bedövning lider svårt. Från det att halspulsåder skärs av tar det flera minuter innan djuret förlorar medvetandet och det upplever då kraftig smärta, tilltagande syrebrist, extrem stress och ångest. Ändå slaktas allt fler djur inom EU utan bedövning. Orsaken uppges vara efterfrågan från religiösa grupper, men slakten är mycket större än behovet hos religiöst motiverade konsumenter och det har visat sig att slakterier struntar i bedövningen som ett extra slaktmoment för att tjäna pengar.

Djurskyddet Sverige vill sätta stopp för detta och kräver att allt kött ska märkas så att konsumenten kan välja bort kött från obedövade djur. Organisationen har drivit en namninsamling och idag fick lantbruksminister Eskil Erlandsson ta emot över tiotusen namnunderskrifter från personer som alla vill att köttet märks med hur djuret blivit slaktat.

-Detta är en viktig djurskyddsfråga men också en stor konsumentfråga. Svenska konsumenter vill veta vilket kött man köper i butiker samt serveras på restaurang samt i skolor och på äldreboenden, sa Sven Stenson vid överlämningen.

Landsbygdsministern bedyrade vid överlämningen att att Sverige driver frågan inom EU och lovade att fortsätta kämpa för en märkning. EU öppnar i sin djurvälfärdsstrategi för en märkning på kött om hur djuret är slaktat och Spanien har även krävt rätten att märka kött.

- Det är positivt att Sveriges regering delar vår syn och nu hoppas vi att det ger resultat även i Bryssel, säger Åsa Hagelstedt.

 


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt