2023-05-08 13:25Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: Djurskyddskonferens

Bild med två fåglar som ser ut att prata med varandra. Ovanför står konferensens namn: "Med fokus på djurskydd: Dumma djur eller märkliga missuppfattningar?"

Med fokus på djurskydd: Dumma djur eller märkliga missuppfattningar?

Vad vet vi egentligen om djur? Hur kommunicerar de? Vad har de för smarta strategier? Vad kan bli fel om vi inte förstår dem? Djurskyddslagen säger att djurens välfärd ska främjas. Men vad behöver en höna eller en fisk för att må bra?

På årets djurskyddskonferens får vi veta mer om djurens privatliv, hur de kommunicerar och även vilka potentiella djurskyddsproblem som kan uppstå om vi missuppfattar djurs beteende. Vi får också fundera över etiska dilemman i vår relation till djuren, både de vilda och tama.

Djurskyddskonferensen äger rum i ABF-huset i centrala Stockholm 25 maj kl 10:00-16:00. Det finns också möjlighet att följa den online. Sista anmälningsdag för att delta på plats är 11 maj. Om du ska delta online är sista anmälningsdag 21 maj.

På agendan och medverkande föreläsare:

Förmiddagen

 • Vad är kognition och hur testas kognitiva förmågor?
  Emelie Deboussard, etolog och lärare, Kognitionsetologerna.
 • Världens vanligaste fågel - en kärleksförklaring till höns
  Per Jensen, professor i etologi, Linköpings universitet.
 • Hur lika är fiskar och människor?
  Svante Winberg, professor i fysiologi, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Eftermiddagen

 • Djurens Språk – Det hemliga samtalet i naturens värld (hålls på engelska).
  Eva Meijer, författare och filosof, Wageningen University and Reaserch och University of Amsterdam.
 • Djuretik och djurskyddslagstiftning
  Helena Röcklinsberg, lektor i djuretik, Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs mer om föreläsarna på vår hemsida.

Anmäl dig här!


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Målsättning Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Partipolitiskt obunden Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt
Anna Lundvall
Sakkunnig
Anna Lundvall