2017-11-21 06:51Pressmeddelande

Regeringen duckar när djurskyddet hotas

null

Det är lätt att vara överens om ett gott europeiskt djurskydd men Bucht låter det svenska djurskyddet urholkas, säger Gunnela Ståhle, Djurskyddet Sverige. Vi har fått nog. Djurskyddet Sverige står inte ut med dåligt djurskydd!

I dag, tisdag den 21 november, har Jordbruksverket konferens på tema ”Tillsammans för ett bättre djurskydd i hela Europa”. Det är de flesta överens om. Samtidigt har regeringen Löfven fördröjt den nya djurskyddslagen, nya försämrade regler trycks hastigt igenom på Jordbruksverket, myndighetens föreslagna vetenskapliga råd, som har brett politiskt stöd, är ännu inte igång.

Mest märks förslaget om att ta smågrisar tidigare från suggorna i Sverige. Det är stor skillnad på om de får dia 28 eller 21 dagar, både för djurens välbefinnande men också för smågrisdödligheten. Människor är upprörda och 60 000 har redan skrivit på mot förslaget. 

Konsumenterna, dagligvaruhandeln och djurskyddsorganisationerna är överens om att djurskydd är en konkurrensfördel för svensk mat och inte en kostnadsnackdel.

Bucht tar inte ansvar utan flyttar ansvaret till myndigheten, säger Gunnela Ståhle.

Jordbruksverkets uppdrag är bland annat att ta fram en nationell djurskyddsrapport och även att analysera och ge en bild av djurskyddsläget utifrån utfört djurskyddsarbete. Djurskyddskonferensen måste handla om det vi verkligen måste diskutera:

  • När kommer nya Djurskyddslagen?
  • När ska det vetenskapliga rådet äntligen finnas på plats?
  • Varför urholkas djurskyddet för grisar?
  • Processerna måste bli bättre och Jordbruksverket lyssna på remissinstanserna.

Djurskyddet Sverige finns representerade på dagens djurskyddskonferens och finns tillgängliga för frågor och kommentarer från media.

Djurskyddet Sverige är med nästan 10 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt