2012-01-13 15:39Pressmeddelande

Regeringen för söker lura EU om vargjakten

null

Naturvårdsverket meddelade idag att man tillåter skyddsjakt på 32 vargar. Man ger också möjlighet att skjuta vargar i förebyggande syfte.

-Detta är inte skyddsjakt, det är licensjakt under falskt namn! säger Sven-Erik Alhem, rovdjursansvarig hos Djurskyddet Sverige.

Syftet med skyddsjakt är att en varg som orsakar skada ska kunna skjutas, licensjakten syftade däremot till att minska vargstammen. Detta kritiserades av EU-kommissionen eftersom vargen fortfarande är utrotningshotad.

-Regeringen tror att man kan lura EU genom att kalla jakten för skyddsjakt, men det är så genomskinligt att EU-kommissionen omöjligt kan acceptera detta, säger Sven-Erik Alhem.

Djurskyddet Sverige anmälde licensjakten av varg till EU-kommissionen tillsammans med Rovdjursföreningen, WWF och Naturskyddsföreningen. Det var denna anmälan som låg till grund för kommissionens kritik mot Sverige och som tvingade regeringen att ta bort licensjakten.

- Vi kommer självklart att informera EU-kommissionen om hur Sveriges regering agerar och kräva att kommissionen återigen agerar! säger Sven Stenson, förbundsordförande för Djurskyddet Sverige.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt