2022-02-22 06:55Pressmeddelande

Riksdagen måste lyssna på hundarna

Hund-demonstration för märkning av katter utanför riksdagen den 17 februari. Foto: Djurskyddet SverigeHund-demonstration för märkning av katter utanför riksdagen den 17 februari. Foto: Djurskyddet Sverige

Det brukar sägas att hunden är människans bästa vän, men vad gäller för katten? Nu på torsdag, den 24 februari, debatterar riksdagen om obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Bara dagar innan riksdagsbeslutet samlades aktivisthundar tillsammans med Djurskyddet Sverige utanför Riksdagshuset för att visa sitt stöd gentemot sina ärkefiender.

Sedan april 2021 har Djurskyddet Sverige drivit den omskrivna kampanjen Stoppa Kattastrofen. Ett initiativ där man med hjälp av hundar påskyndat lagen om ID-märkning för katter, ett steg i att höja katternas status. I början av september lämnade vi över en namnlista på över 40 000 underskrifter för katterna.

– Det här är en fråga som vi har drivit i över 10 år, att detta nu äntligen kan bli verklighet känns fantastiskt. Lagen kommer se till att färre katter råkar illa ut och att fler bortsprungna katter hittar hem igen, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Med anledning av det stundande riksdagsbeslutet mobiliserade flera hundar, tillsammans med Djurskyddet Sverige, till demonstration på Mynttorget utanför Riksdagshuset. Det blev en ovanligt skällig lunchdemonstration och skallen ekade hela vägen in i Riksdagshusets lokaler. Även riksdagsledamöterna Malin Larsson (S), Elin Segerlind (V) och Elisabeth Falkhaven (MP) slöt upp.

– Det var inspirerande att se alla hundar, politiker och andra kattälskare visa sitt stöd till kampanjen och lagförslaget. Det var minst sagt en annorlunda demonstration och nu håller vi tummarna för att hundarnas skall når hela vägen till ett positivt riksdagsbeslut på torsdag, avslutar Åsa Hagelstedt.

Mer information om Stoppa Kattastrofen
I Sverige beräknas över 100 000 hemlösa katter finnas, men knappt en enda hund. Detta för att obligatorisk märkning och registrering endast gäller för hundar. Stoppa Kattastrofen har inte enbart lyckats driva igenom ett lagförslag för omröstning, utan flertalet kända profiler och journalister har även uppmärksammat kampanjen sedan start. Bland annat har kändishundar som taxen Frank Falciani och staffen Musse Thulin hjälpt till att sätta press på politikerna. Den 24 februari röstar riksdagen över lagförslaget, vilket betyder att katter snart kan komma att ha samma rättigheter som hundar.

Besök gärna stoppakattastrofen.se för mer information om kampanjen och lagförslaget.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina över 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt