2011-03-15 21:01Pressmeddelande

Skamligt av SVT att sända "Huset fullt av hundar"!

null

Ikväll sändes första avsnittet av SVT:s nya dokusåpa ”Huset fullt av hundar”. Vi får följa tio familjer i deras jakt på en ny familjemedlem. Varje familj får sex omplaceringshundar som man genom olika utröstningsmoment under en vecka får ner till en hund.

Djurskyddet Sverige har kritiserat programupplägget sedan det blev känt. Genom mejl till programansvariga har vi ifrågasatt upplägget. Vi har även kontaktat Svenska Kennelklubben, SKK, och ifrågasatt deras medverkan i programmet. Svaret från både SVT, produktionsbolaget och SKK har varit att vi missförstått upplägget och att vi ska vänta med kritiken tills vi sett programmet.

Nu har vi sett programmet och vår kritik kvarstår. Hundar kan inte, till skillnad från vuxna människor, frivilligt välja att delta i en dokusåpa där man blir utröstad. Detta är hundar som av någon anledning behöver ett nytt hem. Det är ofta mycket känsligt för en hund att slitas upp från sitt hem och sin flock/familj och lära känna en ny miljö och nya människor. Denna process bör därför ske under så lugna och trygga förhållanden som möjligt, och inte som i detta program.

 - Att låta så många hundar komma till ett potentiellt nytt hem och lära känna en ny familj, dessutom tillsammans med andra hundar, kan vara mycket stressande för hunden. Det naturliga vore att familjerna istället åker runt och besöker hundarna och resonerar med hundkunniga människor om vilken sorts hund som kan passa i deras familj! Det säger Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Flera av Djurskyddets lokalföreningar arbetar med omplaceringar av hundar. Redan när trailern för "Huset fullt av hundar" sändes började människor ställa frågor om bytesrätt och ångerperiod på hundar.
- SVT sprider en bild av att det är på detta sätt det går till när man köper en omplaceringshund, att man kan ta hem en eller flera hundar att ”testa”. Det är mycket olyckligt och långt ifrån det seriösa sätt vi arbetar med omplaceringar!” säger Åsa Hagelstedt.

-En bild stannar särskilt kvar på näthinnan efter programmet, den lilla tax som i slutet av veckan hos familjen måste lyftas ut ur deras hus. Hunden har gjort sig hemmastadd och visar tydligt att den inte på nytt vill ryckas upp. Att alla ”hundexperter” som medverkar i programmet inte ser hur detta upplägg utsätter djuren för onödigt lidande är upprörande! avslutar Åsa Hagelstedt.

Djurskyddet Sverige utgår från att SVT tar till sig av den framförda kritiken och i kommande produktioner visar verkliga förhållanden vid omplacering av hundar och att framtida TV-program bygger på stor respekt för varje berörd hund!


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt