2010-04-16 11:28Pressmeddelande

Sluta blunda för våld mot djur!

null

- Vi måste ta våldet mot djur på allvar. För djurens skull men också för det starka samband det finns mellan våld mot djur och våld mot människor! säger generalsekreterare på Djurskyddet Sverige Åsa Hagelstedt.

 Fyra unga män är åtalade för att ha plågat ihjäl två kaniner. En kanin brändes upp levande. Den andre kaninen stampades till döds medan en hund hetsades att attackera den. Djurplågeri är vanligare än vad många tror visar forskning. Flera studier visar också ett starkt samband mellan våld mot djur och våld mot människor och den främsta orsaken är brist på empati.

 Nu visar färska forskningsresultat att empatin går att påverka med rätt träning. Beteendevetaren Malin Angantyr och psykologen Jakob Eklund från Mälardalens högskola genomfördes under hösten 2009 en undersökning hur skolmaterialet REDE påverkade empatin hos barn. De såg en signifikant ökning av empati hos de pojkar som fått arbeta med övningarna.  

-Att arbeta med empati är ett långsiktigt projekt och denna forskning visar att det går. Vi vill sprida REDE materialet till så många skolor som möjligt för att på så sätt arbeta för ett humanare samhälle, säger Helena Risinger som arbetar med REDE

 

Fakta:

REDE, Respekt, Empati, Djur, Etik är ett samarbetsprojekt mellan Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen. Materialet når ut till barn mellan sex och nio år genom deras lärare i skolorna. Barnen får genom övningar och aktiviteter utveckla sin empatiska förmåga.

Läs mer på www.rede.se

Mer info

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, 0707-55 88 05

Helena Risinger, marknadsföringsansvarig för REDE, 070-491 33 13


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt