2014-03-14 09:13Pressmeddelande

Svenska butiker bör sluta sälja kött från plågade danska grisar

null

Igår avslöjade SVT:s Aktuellt att över 90 % av alla danska grisar får svansen avklippt utan bedövning. Detta sker när grisarna är 2-4 dagar gamla. Djurskyddet Sverige kräver nu att svenska butiker slutar sälja fläskkött från länder som klipper svansen av sina grisar.

– Detta är ett fruktansvärt djurplågeri. Det gör självklart mycket ont på grisarna att få svansen kuperad, säger Katarina Lingehag-Ekholm, lantbruksdjursansvarig i Djurskyddets förbundsstyrelse.

Inom EU är svanskupering inte tillåtet men danska grisbönder har inga planer på att sluta och danska myndigheter låter det fortgå . Man hänvisar till att grisarna annars biter av varandra svansarna senare i livet.

– Skälet att grisarna biter av varandra svansarna är att miljön i stallarna de hålls i är bristfällig. De behöver halm eller annat strö de kan böka i och sysselsätta sig med och större utrymme i stallarna, säger Katarina Lingehag-Ekholm.

Orsaken till att grisarna hålls på detta bristfälliga sätt är ekonomiska och det danska fläskköttet säljs sedan till mycket lägre pris än det svenska i butikerna.

– Svenska butiker bör ta sitt ansvar för hur djuren behandlas och genast sluta sälja fläskkött från länder som klipper svansen av sina grisar, avslutar Katarina Lingehag-Ekholm.


Djurskyddet Sverige är med cirka 12 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt