2023-09-02 11:29Pressmeddelande

Tockarp Ekogård får hedersomnämnande för djurskyddsfrämjande arbete

Kalv diar inomhusEn kalv diar på Tockarp Ekogård.

För sitt innovativa arbete kring kors och kalvars välfärd tilldelas Tockarp Ekogård Djurskyddet Sveriges hedersomnämnande 2023.

Hedersomnämnandet delades ut under Djurskyddet Sveriges studiebesök på Tockarp Ekogård den 2 september 2023.

Motiveringen till hedersomnämnandet är följande:

Mjölkbranschen är i förändring och höga krav på lönsamhet ska kombineras med konsumenternas krav på djurvälfärd. Att separera ko och kalv direkt efter födseln har länge varit norm inom mjölkproduktionen, vilket är något Lola och Anton Ivarsson på Tockarp Ekogård beslutade sig för att ändra på. För ett par år sedan tog de steget att investera i ett nybyggt system för att kunna ha kor och kalvar tillsammans i flera veckor. Systemet efterliknar kors och kalvar interaktion i det fria. Dessutom prioriteras kors rätt till bete och utevistelse och korna på Tockarp ges möjlighet att beta mer än vad regelverket säger.

Förutom att bedriva mjölkproduktion så informerar de om sina erfarenheter i sociala medier, ger intervjuer och tar emot studiebesök. De berättar transparent och ärligt om sina erfarenheter.  För sitt innovativa arbete kring kors och kalvars välfärd tilldelas Tockarp Ekogård Djurskyddet Sveriges hedersomnämnande 2023.

På plats för att dela ut hedersomnämnandet fanns Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt. 

– Vi vill kunna vara öppna och visa vår verksamhet och ha en bra och öppen dialog med alla intressenter. Det här priset är ett fint stöd för vår verksamhet, sa Lola Ivarsson när hon tog emot priset.Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Målsättning Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Partipolitiskt obunden Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt