2013-02-14 15:42Pressmeddelande

Vaccinerande grisbonde fick 10.000kr

null

För att slippa galtlukt på griskött och slagsmål bland galtar kastreras hangrisar. Detta sker utan bedövning och fram tills nyligen även utan smärtlindning. Detta är mycket plågsamt för grisarna. Men det finns alternativ och det mest djurvänliga är ett vaccin som tar bort galtlukt och önskan att slåss. Grisbonden Chister Hylander utanför Enköping blev den första i Sverige att ersätta obedövad kastrering av smågrisar med vaccination. Idag skickades dom första vaccinerade grisarna till slakt.

- Ett viktigt framsteg för svensk grisuppfödning, säger Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sveriges generalsekreterare. Att fortsätta utsätta smågrisar för det övergrepp som en öbedövad kastrering innebär är inte värdigt ett land som säger sig värna om djurskydd. I Australien har man användt vaccin i 15 år, nu äntligen sker det i Sverige, fortsätter hon.

En anonym donator hade gett en gåva till Djurskyddet Sverige på 10.000kr som skulle ges till den första grisföretagare som började använda vaccinet. Idag överlämnade Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt en check till en överraskad och glad Christer Hylander.

- Detta visar att människor bryr sig mycket om hur lantbruksdjuren mår. Vi har fått många reaktioner från arga konsumenter som inte tidigare vetat att obedövad griskastrering fortfarande pågår i Sverige. Då känns det väldigt bra att få hylla dom som går före, säger Åsa Hagelstedt

Lövsta slakteri utanför Uppsala som tog emot Christer Hylanders grisar är det första svenska slakteriet som accepterar vaccinerade grisar.

-Nu hoppas vi att fler både grisuppfödare och slakterier följer efter. Den obedövade kastreringen av smågrisar måste upphöra nu! avslutar Åsa Hagelstedt


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt