2011-02-15 15:07Pressmeddelande

Välj fuskpäls för djurens skull!

null

Päls har blivit högsta mode igen. Och trots att det idag finns syntetisk päls som ser nästan identisk ut med päls från levande djur är det äkta päls som nu är högsta mode bland Stockholms modemedvetna ungdomar samt hos framstående personer inom artistvärlden, politiken och kungahuset.

Den som köper päls från minkar eller blårävar som föds upp i trånga burar hos pälsfarmare i Sverige eller Finland bidrar till att stödja ett rent djurplågeri! Djuren hålls i mycket trånga nätburar utan möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige

Den svenska lagen har hårda krav på hur räv får hållas vilket gör att det inte längre är lönsamt att bedriva rävfarmar i Sverige. Däremot har vi inte samma krav på hur minkar får hållas varför den svenska minknäringen kan fortsätta trots att djuren bevisligen lider. För att här i Sverige få föda upp rävar för pälsproduktion ska de kunna röra sig, gräva, ha sällskap av andra rävar och även ha annan sysselsättning. I Finland däremot finns inte samma hårda krav varför blåräv idag kan födas upp där och sedan säljas i svenska pälsbutiker.

Vi kräver ett EU-gemensamt regelverk som ställer krav på miniminivåer på djurhållningen för pälsdjur som ligger i nivå med reglerna för hur lantbruksdjur och sällskapsdjur ska ha det. Minkar och rävar är rovdjur vilket ställer mycket höga krav på hur dom ska hållas i fångenskap. Här borde den svenska formuleringen i Djurskyddsförordningen gällande räv kunna utökas till att gälla i alla EU-länder och även minkar, säger Åsa Hagelstedt.

Tills ett sådant regelverk är på plats vilar ansvaret på butiker och oss som konsumenter.

Många butiker säljer bara syntetisk päls, vilket är mycket positivt. Som konsument kan man enkelt välja fuskpäls! avslutar Åsa Hagelstedt.

För mer information kontakta:
Åsa Hagelstedt, generalsekreterare: 0707-55 88 05


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt