2013-11-27 06:10Pressmeddelande

Vi kräver djurskyddsgaranti för angoraull!

null

Djurskyddsgaranti eller stopp på försäljning. Det kräver Djurskyddet Sverige.
-Behandlingen av kaninerna är fruktansvärd, säger Djurskyddet Sveriges ordförande Sven Stenson.

Fastspänd, med benen hård bundna, sedan rivs ullen bort från skinnet medan angorakaninen skriker av smärta. Var tredje månad upprepas behandlingen och dessemellan sitter den i små, nakna burar med nätgaller. Detta är verkligheten för angorakaniner i Kina och härifrån kommer 90 procent av världens angoraull.
-Djurhållningen är ovanligt grym på grund av att djuren orsakas både kraftig fysiskt smärta och långvarig mental stress och rädsla, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige.

Angoraull är populär i kläder för sina varma och mjuka egenskaper. Djurskyddet kräver att alla företag i Sverige som importerar och säljer produkter från angorakaniner ska ge en djurskyddsgaranti.
-Med det menar vi att djuren ska ha fötts upp och hållits på ett sätt som är förenligt med svensk djurskyddslag. Kan företagen inte garantera det kräver vi att dessa produkter plockas bort från sortimentet!, säger Sven Stenson.

Djurskyddet Sverige är med cirka 12 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer.Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli mat.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 9 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt