2021-09-03 11:13Pressmeddelande

40 309 svenskar vill Stoppa Kattastrofen

Golden retrievern Party lämnar över namninsamlingen för katterna till statssekreterare Per Callenberg. 

Foto: Sandra RönnsvedGolden retrievern Party lämnar över namninsamlingen för katterna till statssekreterare Per Callenberg. Foto: Sandra Rönnsved

Idag, 3 september, lämnar Djurskyddet Sverige över en namninsamling till regeringen med krav på att införa en lag om obligatorisk ID-märkning av katter. 40 309 personer har skrivit under för att höja kattens status och minska antalet hemlösa katter.

–  Det är glädjande att så många är engagerade för katterna, nu hoppas vi bara att regeringen visar samma engagemang, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Djurskyddet Sverige har sedan april i år drivit kampanjen Stoppa Kattastrofen för att, med hjälp av hundar, höja kattens status. I Sverige har vi över 100 000 hemlösa katter, men knappt en enda hemlös hund. Detta för att obligatorisk märkning och registrering endast gäller hundar. Med hjälp av kändishundar som taxen Frank Falciani och staffen Musse Thulin sätter organisationen press på politikerna för att de ska ge katterna den trygghet de förtjänar. Hundratals hundar och deras ägare har deltagit i kampanjen under hashtagen #StoppaKattastrofen.

Tidigare i år aviserade regeringen att de ska lägga en proposition om märkning av katt till riksdagen.

–  Det är dags att få ett slut på den orättvisa och orimliga skillnaden i lagstiftning gällande hundar och katter. En obligatorisk märkning av katter skulle hjälpa fler bortsprungna att hitta hem och oseriösa kattägare kan identifieras eller fråntas sin katt. Alla katter förtjänar ett hem och en ID-märkning, säger Åsa Hagelstedt.

Statssekreterare Per Callenberg tog emot namninsamlingen av Djurskyddet Sveriges generalsekreterare och golden retrievern Party utanför näringsdepartementet.

Läs mer om kampanjen Stoppa Kattastrofen på www.stoppakattastrofen.se.

MER INFORMATION OM HEMLÖSA KATTER

• Det finns ungefär 1,4 miljoner katter i vårt land.
• Fler än 700 000 hushåll i Sverige äger en eller flera katter.
• En vanlig uppskattning är att åtminstone 100 000 katter är hemlösa.
• I Storbritannien och USA menar experter att antalet hemlösa katter utgör 20-50% av det totala antalet katter. Beräkningen på antalet hemlösa katter i Sverige är förmodligen därför lågt räknad. 
• De hemlösa katterna är bortsprungna eller övergivna katter och deras avkomma.
• Katter har idag lägre status i jämförelse med både hundar och hästar.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina över 10 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med ca 50 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt