2023-10-25 08:00Pressmeddelande

24 nya id-märkare hos Djurskyddet Sveriges djur- och jourhem

En kvinna håller upp verktyget med vilket man id-märker djuret för att visa åhörarna. Bild från utbildningen med Bångs Djurvård våren 2023.

På nästan hälften av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar kan personalen nu själva id-märka katter, hundar och kaniner som kommer in till deras djur- och jourhemsverksamhet. Detta innebär stora besparingar för lokalföreningarna som tidigare varit tvungna att åka in med djuren till veterinären

Varje år omplacerar Djurskyddet Sveriges lokalföreningar runt 2500 djur, där den största delen är hemlösa katter. För att förenkla arbetet med id-märkning och registrering för föreningarna erbjöd Djurskyddet Sverige tillsammans med Bångs Djurvård en kurs under våren 2023 för att utbilda nya id-märkare.

Föreningarna kommer att vinna på att kunna id-märka djuren i den egna verksamheten. Då sparar de in veterinärkostnaden och kan lägga de pengarna på att hjälpa ännu fler djur, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

De som deltog på kursen och blev godkända kan nu id-märka katter, hundar och kaniner. I dag finns 24 id-märkare på 19 av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar runtom i landet. Förutom att id-märka de djur som föreningen själva tar hand om kan de också id-märka andras djur och på så sätt hjälpa till att sprida information om att alla katter nu ska vara märkta. Det är dock upp till ägaren att sedan registrera katten i Jordbruksverkets register

Den 1 januari i år trädde lagen om id-märkning och registrering för katt i kraft. Det betyder att alla katter födda 2008 eller senare måste märkas och sedan registreras i det statliga kattregistret som finns hos Jordbruksverket.



Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina drygt 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Målsättning Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Partipolitiskt obunden Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Anna Lundvall
Sakkunnig
Anna Lundvall