Idag har utredaren Elisabeth Nilsson lämnat över förslag för att ”stärka svensk animalieproduktions konkurrenskraft och ett starkt djurskydd” . Utredningen lägger flera förslag, varav fler är problematiska ur djurskydds-, djurvälfärds- och artskyddssynpunkt. Allra mest reagerar vi på förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor som hålls i lösdrift.
– Att ta bort beteskravet för alla mjölkkor skulle innebära en stor försämring av djurvälfärden och kan inte anses innebära ett bibehållet ”starkt djurskydd”. Tvärtom går förslaget helt emot den svenska djurskyddslagen som kräver att djurs välfärd ska främjas samt att de kan utföra sina naturliga beteenden. Vad är ett mer naturligt beteende för en ko än att beta? säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.
Forskningen visar tydligt att kor mår bra av att beta och EFSA (EU:s expertmyndighet) är tydliga i sina rekommendationer till beslutsfattare att kor ska få beta för att gynna deras naturliga beteenden och rörelsebehov. Studier visar också på hälsofördelar med bete, framför allt på klövhälsa.
– Sverige har en stark och stolt tradition av ett högt djurskydd och av att lyssna på expertmyndigheter. Om Sveriges regering gör verklighet av detta förslag går vi helt ifrån detta och kan inte längre ses som en förebild för andra EU-länder. Vill man få övriga EU-länder att stärka sitt djurskydd och lyssna på EFSA kan man inte göra tvärt om själva, fortsätter Åsa Hagelstedt.
Med förslaget att ta bort beteskravet försvinner också det allra starkaste mervärdet för svensk mjölk. Flera konsumentstudier visar att svenskar är beredda att betala mer för produkter med högt djurskydd och bete är den enskilt viktigaste frågan för konsumenterna. För färsk mjölk är i princip all mjölk som säljs svenskt, vilket utredningen själv anger.
– Att en utredning som ska stärka den svenska konkurrenskraften föreslår att ta bort det starkaste mervärdet är en ekvation som inte går ihop. Utan beteskravet är inte svensk konventionell mjölkproduktion bättre än till exempel dansk och då finns ingen anledning för konsumenterna att välja svenskt längre, säger Åsa Hagelstedt.
Utredningen har valt att bortse från den stora mängd forskningsunderlag som finns och samtliga djurskyddsexperter i utredningen står inte bakom förslagen utan har skrivit egna, skarpa yttranden.
– Vi hoppas nu att majoriteten av regeringens och riksdagens partier står upp för det svenska djurskyddet. Både Liberalerna och Sverigedemokraterna liksom oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i vår utfrågning inför riksdagsvalet svarat att man vill försvara det svenska beteskravet. Nu är det upp till bevis om man står fast vid det löftet! avslutar Åsa Hagelstedt.
Djurskyddet Sverige är med sina drygt 11 500 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.