2024-05-04 20:28Pressmeddelande

Engagemang och expertis för försöksdjuren förtjänar Djurskyddspriset 2024

Åsa Hagelstedt, Karin Gabrielson Morton, Linda Maria Vonstad.På plats för att dela ut Djurskyddspriset fanns Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Linda Maria Vonstad (t. h.) och generalsekreterare Åsa Hagelstedt (t. v.)

Frågan om att ersätta djurförsök har nu gått från att ses som en naiv, orealistisk dröm till att vara en självklar och ibland nödvändig utveckling. För sitt outtröttliga engagemang för försöksdjuren tilldelas Karin Gabrielson Morton Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2024.

Priset delades ut under Djurskyddet Sveriges förbundsstämma i Bålsta lördagen den 4 maj.

Motiveringen till priset är följande:

Ingenting engagerar, upprör och polariserar samhället såsom djurförsök. Länge trodde världen att djurförsök var nödvändiga för alla medicinska framsteg, idag vet vi annorlunda.

 Karin Gabrielson Morton har ägnat hela sitt yrkesliv till att på olika sätt jobba för att drömmen om att ersätta djurförsök med djurfria metoder ska bli sann. Med hjälp av stor kunskap och ödmjukhet navigerar Karin skickligt bland starka åsikter och får respekt från alla parter i debatten. Hennes expertis och arbete under många år har möjliggjort finansiering av viktig forskning med syfte att ersätta djurförsök med etiska och effektiva alternativ. Karins konsekventa och outtröttliga engagemang har varit avgörande för att främja utvecklingen av Sveriges 3R-arbete.

För sitt arbete för att ersätta djurförsök med djurfria metoder tilldelas Karin Gabrielson Morton Djurskyddet Sveriges djurskyddspris år 2024.

På plats för att dela ut priset på 15 000 kr fanns Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Linda Maria Vonstad och generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

– Vi är långt ifrån i mål men det är underbart att tillsammans med vänner få fira framstegen, sa Karin vid mottagandet av priset.Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina drygt 11 500 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet.

Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta.

Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt
Linda Maria Vonstad
Förbundsordförande
Linda Maria Vonstad