2023-06-29 19:37Pressmeddelande

Räddade hästar från krigshärdar i Ukraina – tilldelas Djurskyddspriset 2023

Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Linda Maria Vonstad och Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist.Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Linda Maria Vonstad (till vänster) delade ut djurskyddspriset till Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist.

Men en enorm lastbil körde Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist hela vägen från Sverige till Ukraina för att rädda hästar från krigsdrabbade områden i Ukraina. För denna modiga insats för djurens skull tilldelas Ulla-Carin Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2023.

Priset delades ut under en föreläsning med Ulla-Carin som arrangerades av Djurskyddet Sverige under Almedalsveckan i Visby torsdagen den 29 juni.

Motiveringen till priset är följande:

Rysslands krig mot Ukraina har inte bara drabbat människor utan även djur och natur. Många människor tog med sina hundar och katter när de flydde från landet. Men många djur blev kvar, och framför allt större djur som inte enkelt kan transporteras så som hästar. När frågan kom till den före detta ridande polisen med lastbilskörkort om hon kunde köra en enorm lastbil till Ukraina för att rädda hästar från krigsområden sa hon ja, trots fara för eget liv. Tillsammans med andra räddade hon ett stort antal hästar och genom att sprida information om situationen för djuren i Ukraina har hon kunnat samla in medel för att hjälpa ännu fler. För detta arbete tilldelas Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2023.

På plats för att dela ut priset på 15 000 kr fanns Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Linda Maria Vonstad.

Tack! Nu blir jag rörd. Varenda krona kommer gå till stiftelsen Equus Caballus som jobbar med att hjälpa hästar och hästägare i krissituationer. Ett välkommet tillskott som verkligen behövs, sa Ulla-Carin när hon tog emot priset.


Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina nästan 11 000 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Målsättning Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Partipolitiskt obunden Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt